Af en toe spreken we studiekringen die kampen met een teruglopend aantal deelnemers. Soms is het aantal deelnemers zo laag geworden dat de studiekring in haar voortbestaan bedreigd wordt. Corona heeft wat dat betreft niet geholpen. Andere groepen worden daarentegen (te) groot.
We geven hier wat overwegingen en suggesties wat je zou kunnen doen in zo’n situatie. Sommige zullen open deuren zijn maar misschien toch handig zo’n lijstje te hebben.
Overwegingen
Geef een splitsing door aan het Platform svp.
Ga eerst in de studiekring na waarom de groep kleiner is geworden. Als daarvoor “natuurlijke” oorzaken zijn (ziekte, overlijden, verhuizing) is daar weinig aan te doen. Maar misschien spelen er (ook) andere factoren en is de studiekring minder aantrekkelijk geworden. Wellicht moet een “revival” worden overwogen.
Kijk ook eens op onze website. Mogelijk vind je daar nuttige ideeën.
Om nieuwe deelnemers te vinden volgen hieronder een paar suggesties.
Laat ons weten als dat het geval is.
Suggesties
Wat kun je doen als een studiekring (te) klein wordt en je zoekt nieuwe deelnemers?
In PlatformPost van April 2022 is een voorbeeld-artikel van studiekring Aalten-VariFocus/bibliotheek de Achterhoekse Poort. Onze dank dat we dit mochten opnemen! Het artikel is heel succesvol gebleken, er hebben zich vijf belangstellenden gemeld. Wellicht kan het (deels) als voorbeeld dienen voor een stukje voor je eigen studiekring.
Mocht je aanvullende suggesties/ideeën/ervaringen hebben: die horen we graag. Wellicht zien we die terug in een volgende PlatformPost.
Wim Heijser
E-mail: voorzitter@studiekringen50plus.nl
Op de Ontmoetingsdag in 2018 in Amersfoort was Govert van Brakel, voormalig sportjournalist en radiopresentator één van de sprekers. Hij gaf waardevolle tips voor het houden van presentaties: Deze tips kunt u hier lezen
_____________________________________________________________________________
Het geven van een presentatie is voor veel mensen een spannende bezigheid. Op internet vonden wij een groot aantal sites met waardevolle tips voor het geven van een succesvolle presentatie.
Hieronder geven we een top 10 uit de vele tips.
1. Kies een onderwerp waar u zelf helemaal achter staat en laat het aansluiten bij uw interesses, hobby’s of werk en probeer tijdens de presentatie gewoon uzelf te zijn.
2. Hou het kort. Een belangrijke regel is dat een presentatie niet langer zou moeten zijn dan een half uur à 3 kwartier.
3. Kies voor een duidelijke structuur. Het is belangrijk dat uw presentatie logisch is opgebouwd, anders kunnen de aanwezigen uw gedachten niet volgen.
4. Probeer een verhaal te vertellen en gebruik zo mogelijk humor om uw presentatie levendig te houden. Mensen houden van verhalen en snappen een idee veel sneller als het in verhaalvorm wordt uitgelegd.
5. Geef de aanwezigen iets te doen. Men wil dolgraag meedenken, maar daar moet men de mogelijkheid voor krijgen. Maak van de presentatie geen monoloog, maar een dialoog.
6. Geef van tevoren duidelijk aan wat het doel is van uw presentatie en waarom u voor dit onderwerp hebt gekozen.
7. Oefen van tevoren. Hoe simpel het ook klinkt, veel mensen denken dat ze een goede presentatie kunnen houden zonder eerst te oefenen. Geeft u een presentatie aan een klein aantal personen die u goed kent dan kunt u volstaan met 1 of 2 keer oefenen. En . . de “spiegel” is geduldig en, niet te vergeten: oefenen helpt bij de timing.
8. Maakt u gebruik van moderne presentatietechnieken met bijvoorbeeld een beamer, zorg dan dat dit niet de overhand krijgt door te veel gebruik te maken van filmpjes, foto’s, teksten etc. Maar: liever te veel beelden waar u een verhaal bij vertelt dan teveel tekst. Mensen zijn visueel ingesteld; beelden kunnen uw verhaal sterk ondersteunen. Maar . . ze zijn een hulp, geen doel.
9. Mensen onthouden het laatste wat er gezegd is. Zorg er dus voor dat u afsluit met het vertellen van uw kernboodschap.
10. Om zenuwen te voorkomen kunt u de volgende dingen doen: Weet zoveel mogelijk over het onderwerp, oefen de presentatie zo vaak mogelijk, schrijf de presentatie volledig uit, en zorg ervoor dat u goed en rustig adem haalt. En . . het is geen examen.