Wat zou een goed onderwerp kunnen zijn om een presentatie over te houden?

Dat mag u natuurlijk helemaal zelf weten.  Maar misschien zit u op een punt dat u er even niet uit komt.

Als  mogelijke hulp is hier een handreiking in de vorm van een lijst met onderwerpen die zoal bij verschillende studiekringen aan de orde zijn geweest. Het zou u op een idee kunnen brengen, maar waarschijnlijk spelen uw eigen interesse en ervaring toch een hoofdrol. Uw bijdrage zou dus zo maar over iets heel anders kunnen gaan.

Veel inspiratie gewenst bij het doorkijken van de lijst met onderwerpen.


Tips van Govert van Brakel

Op de Ontmoetingsdag in 2018 in Amersfoort was Govert van Brakel, voormalig sportjournalist en radiopresentator één van de sprekers. Hij gaf waardevolle tips voor het houden van presentaties:  Deze tips kunt u hier lezen

Overige tips m.b.t. een presentatie:

Het geven van een presentatie is voor veel mensen een spannende bezigheid. Op internet vonden wij een groot aantal sites met waardevolle tips voor het geven van een succesvolle presentatie.

 

Hieronder geven we een top 10 uit de vele tips.

1. Kies een onderwerp waar u zelf helemaal achter staat en laat het aansluiten bij uw interesses, hobby’s of werk en probeer tijdens de presentatie gewoon uzelf te zijn.

2. Hou het kort. Een belangrijke regel is dat een presentatie niet langer zou moeten zijn dan een half uur à 3 kwartier.

3. Kies voor een duidelijke structuur. Het is belangrijk dat uw presentatie logisch is opgebouwd, anders kunnen de aanwezigen uw gedachten niet volgen.

4. Probeer een verhaal te vertellen en gebruik zo mogelijk humor om uw presentatie levendig te houden. Mensen houden van verhalen en snappen een idee veel sneller als het in verhaalvorm wordt uitgelegd.

5. Geef de aanwezigen iets te doen. Men wil dolgraag meedenken, maar daar moet men de mogelijkheid voor krijgen. Maak van de presentatie geen monoloog, maar een dialoog.

6. Geef van tevoren duidelijk aan wat het doel is van uw presentatie en waarom u voor dit onderwerp hebt gekozen.

7. Oefen van tevoren. Hoe simpel het ook klinkt, veel mensen denken dat ze een goede presentatie kunnen houden zonder eerst te oefenen. Geeft u een presentatie aan een klein aantal personen die u goed kent dan kunt u volstaan met 1 of 2 keer oefenen. En . .  de “spiegel” is geduldig en, niet te vergeten: oefenen helpt bij de timing.

8. Maakt u gebruik van moderne presentatietechnieken met bijvoorbeeld een beamer, zorg dan dat dit niet de overhand krijgt door te veel gebruik te maken van filmpjes, foto’s, teksten etc. Maar: liever te veel beelden waar u een verhaal bij vertelt dan teveel tekst. Mensen zijn visueel ingesteld; beelden kunnen uw verhaal sterk ondersteunen. Maar . . ze zijn een hulp, geen doel.

9. Mensen onthouden het laatste wat er gezegd is. Zorg er dus voor dat u afsluit met het vertellen van uw kernboodschap.

10. Om zenuwen te voorkomen kunt u de volgende dingen doen: Weet zoveel mogelijk over het onderwerp, oefen de presentatie zo vaak mogelijk, schrijf de presentatie volledig uit, en zorg ervoor dat u goed en rustig adem haalt. En . .  het is geen examen.


Tip: verzin een naam  voor het e-mailadres voor uw studiekring.

Het Platform maakt een e-mailadres voor de nieuwe studiekring aan. De naam wordt kringnaam@studiekringen50plus.nl De kring mag zelf de kringnaam bepalen. Als dat niet gebeurd wordt de plaatsnaam gebruikt als kringnaam. Bij wijziging van de contactpersoon van een kring kan de volgende contactpersoon hetzelfde e-mailadres blijven gebruiken. De mail verzonden naar dit adres wordt doorgestuurd naar de contactpersoon van de kring. Dit mailadres wordt op de website geplaatst.